Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ένας μυστικιστής Ειδωλολάτρης.





πατήστε τη λεζάντα για να
διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου
Γράφει ο Βλάσης Ρασσιάς στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Ονειροπολήσεις ενός «Μυστικιστού Ειδωλολάτρου» από τον Louis Menard:
« Ο Λουί Μενάρ, τολμώντας ¨να γίνει πολυθειστής για να καταλάβει τους Έλληνες¨ έγινε πολύ γρήγορα ένας Έλληνας αυθεντικός, όπως και εκείνοι οι αυθεντικοί Έλληνες της αρχαιότητος. Έγινε ενεργός θρησκευτής των Θεών του Ολύμπου…»
Και πιο κάτω συνεχίζει:

«Το 1859 καταθέτει στα αρχαία ελληνικά τη διδακτορική του διατριβή «Η Ηθική Προ Των Φιλοσόφων» και από τον επόμενο χρόνο αρχίζει την έκδοση αλλεπάλληλων βιβλίων του με θέμα αποκλειστικά αρχαιοελληνικό και κορυφαίο όλων το περίφημο «Ο Ελληνικός Πολυθεϊσμός».
Εκεί ο Μενάρ αναλύει και εξυμνεί τον Πολυθεϊσμό των Ελλήνων, ως την ευγενέστερη και ανώτατη στιγμή της προσπάθειας των ανθρώπων να προσεγγίσουν το θείο, να κάνουν δηλαδή θεολογία, και επίσης εξηγεί πολύ σωστά την ελευθεροπρεπή θέσμιση των κοινωνιών των Ελλήνων ως προερχόμενη από την εικόνα που είχαν σχηματίσει για τον Κόσμο των Αθανάτων…
»




Αναμφισβήτητα λοιπόν, πρόκειται για μία εξέχουσα μορφή της διανόησης που μας χάρισε ένα έργο το οποίο τόσο η εποχή όταν και εκδόθηκε, τόσο και από πλευράς ποιότητος του ίδιου έργου αυτού καθεαυτού, μας
προσέφερε ένα δώρο από κάθε άποψη εξίσου σημαντικό όσο και
τα έργα άλλων στοχαστών-ερευνητών που όμως στερούνταν θρησκευτικότητας και άρα μόνον ως ακαδημαϊκές/φιλοσοφικές μελέτες μπορούν να  ειδωθούν.
Δυστυχώς, από όσο γνωρίζω, το έργο «Ελληνικός Πολυθεισμός» δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στην Ελληνική Γλώσσα. Όμως για όσους γνωρίζουν την Γαλλική, μπορούν να το μελετήσουν στη πρωτότυπη έκδοσή του, δωρεάν, στον παρακάτω σύνδεσμο.
Δεν συνιστώ προσωπικά τον αυτόματο μεταφραστή μιας και είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η μετάφραση θα αδικεί σε μεγάλο βαθμό τα γραφόμενα εντός του βιβλίου.
Παρόλα αυτά, μία ιδέα θα μπορέσετε να σχηματίσετε όλοι
Ο σύνδεσμος για να ακολουθήσετε, είναι ο παρακάτω:

http://fr.wikisource.org/w/index.php?title=Fichier:M%C3%A9nard_-_Du_polyth%C3%A9isme_hell%C3%A9nique,_1863.djvu&page=9

Εύχομαι, σύντομα το έργο αυτό να βρει το δρόμο του για την Ελληνική του έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: