Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Μία ειρωνεία της αμορφωσιάς


Μία σπάνια φωτογραφία του περασμένου αιώνος και από κάτω
μία ψηφιακή αναπαράσταση της.. Παγανιστικής Πύλης
Η Heidentor , η Παγανιστική Πύλη, είναι το πιο γνωστό ρωμαϊκό μνημείο και αξιοθέατο της Αυστρίας στο Αρχαιολογικό Πάρκο Carnuntum.
 Βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης πάνω από το αυτοκρατορικό άγαλμα του αρειανιστή χριστιανού Κωνστάντιου Β’.
Το μόνο που απομένει πλέον από ολόκληρη τη κατασκευή είναι μία αψίδα . Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα κτίσμα με τέσσερις πύλες, μία προς κάθε κατεύθυνση, βορρά, νότο, ανατολή, δύση , και χτίστηκε περίπου το 354 με 361 μ.α.χ.χ.. ως θριαμβικό Μνημείο προς τιμήν του αυτοκράτορα.


Τι ειρωνεία όμως, ο αυτοκράτορας που θέλησε να εξοντώσει τον Μέγα Ιουλιανό, και πέθανε καθ’ όδόν, αυτός που φρόντισε να μειώσει την Εθνική Θρησκεία έναντι του μονοθεϊσμού και που εξέδωσε το διάταγμα που έλεγε
«Να παύσουν όλες οι δεισιδαιμονίες και να ξεριζωθεί η ανισορροπία των θυσιών», άφησε ένα μνημείο πίσω του, που η αμορφωσιά που επέβαλε τελικά ο μονοθεϊσμός που υπερασπίστηκε και υπηρέτησε, του έσβησε το όποιο μεγαλείο πίστευε ότι άξιζε να έχει, από τις μνήμες των ανθρώπων της Αυστρίας.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν οτιδήποτε θύμιζε Εθνικό στην όψη, το συμπεριελάμβαναν στο ίδιο κουτί με τις απαγορευμένες μνήμες, οι ντόπιοι αποφάσισαν και ονόμασαν την Πύλη ως «Παγανιστική», υπογράφοντας τρόπω τινά, ένα ειρωνικό.. διάταγμα, που χρέωνε στα Έθνη το μνημείο ενός φοβικού πολέμιου του Πολυθεϊσμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: