Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κατασκευάζοντας τα ΜΜΕ μία είδηση για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όχι, τελικά δεν τον κάναν χστιανό.( αν και θα το ήθελαν κάποιοι)..


Τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες κυκλοφόρησε μία είδηση που αφορούσε τον Μέγα Αλέξανδρο.
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα ανήρτησε στη σελίδα της ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων με εντολή του αρχιεπισκόπου της έδωσε άδεια να ζωγραφιστεί η αγιογραφία
του Αυτοκράτορος σε ναό της και ουσιαστικά έτσι να τον αγιοποιήσει.
όπως ήταν φυσικό, πλήθος ιστολογίων πήρε φωτιά με το να αναδημοσιεύουν την είδηση και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν με τον κάθε ένα ανάλογα με την ιδεολογική του κατεύθυνση ή ακόμη και τη θρησκευτική του αντίληψη να κατακεραυνώνει τους σκοπιανούς.
Η αλήθεια είναι ότι κατά το κοινώς λεγόμενο «ψάρωσα» και εγώ στην αρχή.
Και ενώ περίμενα την άμεση αντίδραση του λαλίστατου ιερατείου των ορθοδόξων στην Ελλάδα με ενδιαφέρον για το πώς θα απαντούσαν για την ανακήρυξη ενός Εθνικού δηλαδή Παγανιστή και ειδωλολάτρου για τους χστιανους, σε άγιο και μάλιστα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, περιέργως δεν υπήρξε καμία απολύτως.
Η δε περαιτέρω σιωπή μου φάνηκε αρκετά ύποπτη.
Φυσικά το μέγιστο σφάλμα ήταν εξαρχής ότι όλοι πιστέψαμε ένα από τα ΜΜΕ..
Ας δούμε όμως τι προκύπτει από μία σχετικά χαλαρή έρευνα στο διαδίκτυο καθώς η πηγή της εφημερίδας ήταν μία διεύθυνση που παρέπεμπε σε μία ιστοσελίδα τύπου εφημερίδα “lifestyle” της Βουλγαρίας, και η οποία εκτός ότι ήταν εντελώς δυσανάγνωστη ήταν και με αρκετές κακόβουλες αναφορές για την Ελλάδα και τους Έλληνες από ότι μετέφρασα στο google
. Πάντως εκεί δεν είχε καμία αναφορά  περί "αγίου" Αλέξανδρου όσο και αν έψαξα..
Για να μη κουράζω τον περαστικό αναγνώστη από την ιστοσελίδα μου, θα παραθέσω τα αποτελέσματα απευθείας.
                                                Ο Στεφάν. Προσοχή στη μία από τις σημαίες πίσω του..

Καταρχήν, ο υποτιθέμενος αρχιεπίσκοπος Στεφάν, που έδωσε την άδεια, είναι ο σχισματικός τρελαμένος γέροντας που στηρίζεται από τους σκληροπυρηνικούς σκοπιανούς και ο οποίος με δική του πρωτοβουλία αυτοανακηρύχθηκε ως  αρχηγός της ανεξάρτητης αυτοκέφαλης ορθόδοξης      εκκλησίας των Σκοπίων (Οχρίδος) παίρνοντας διαζύγιο από τους υπόλοιπους που συνέχισαν με την επίσημη γραμμή που θέλει την εκκλησία τους να πατρονάρεται από τη Σερβία. Για την ιστορία και μόνο, ο επίσημος και αναγνωρισμένος είναι ο Ιωαννης. (Η πλάκα είναι ότι και αυτός το παίζει ολίγον με αλυτρωτικές θέσεις αλλά στο πιο ήπιο. Φυσικά δεν έχουμε δει και πολλές αντιδράσεις από τους ορθόδοξους Εν Ελλάδι ιερείς για τις θέσεις του κάτι που δεν μας εκπλήσει... Μία βόλτα και μία google μετάφραση στην επίσημη ιστοσελίδα της εκκλησίας των Σκοπίων θα σας πείσει. Πράξτε το έχει χρήσιμα συμπεράσματα)
Όπως προέκυψε λοιπόν από την ανάγνωση, κανένα πατριαρχείο των ορθοδόξων στον κόσμο δεν έχει δώσει αναγνώριση στον Στεφάν και η κυβέρνηση των Σκοπίων μιλά για «πολιτικό θέμα» ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, βγάζοντας έξυπνα την ουρά της απέξω.
Τραγικό λοιπόν από την εφημερίδα να αναμεταδίδει, άγνωστο τελικά από πού, την είδηση περί εκκλησιαστικής αρχής που έδωσε κάποιου είδους άδεια. Όχι όμως κατά τη γνώμη μου ένα αθώο λάθος..
Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρξε και το ντοκουμέντο, μία φωτογραφία, της αγιογραφίας του Αλεξάνδρου που σαφώς πιστοποιούσε το δημοσίευμα, καθώς και μία φωτογραφία από δάπεδο εκκλησίας με το  γνωστό Άστρο της Βεργίνας.
Το τυρί το δαγκώσαμε πολλοί λοιπόν και ήταν και μία καλή άσκηση για να δούμε τα ανακλαστικά μας αλλά και να παραδειγματιστούμε για το μέλλον.
Όμως κανείς δεν έδειξε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που υπάρχουν και παρακαλώ όσοι καλοπροαίρετοι να αναμεταδώσετε τις φωτογραφίες αυτές, για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα για το πραγματικό μέγεθος της είδησης .             
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε λοιπόν ότι και ο Φίλιππος είναι επίσης στον ίδιο τοίχο ζωγραφισμένος.          
Αλλά όχι μόνον οι δύο Πρόγονοι μας .                                              
                                                                              
               
Τελικά από κάτω τους υπάρχει και η οικογένεια του σκοπιανού ορθόδοξου που πλήρωσε για την εκκλησία σίγουρα ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν..

Και τώρα πάμε και λίγο πιο βαθειά.
                                                         

                                               Ο Φίλιππος στην ίδια εκκλησία--------->

Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα και τα σχόλια σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, μάλλον δεν τους ανακυρήξαν άγιους τελικά. Απλώς τους "τιμήσαν" (δηλαδή μία καλή απόπειρα να τους καταπιούν δίχως να κάνουν άγιο έναν "ειδωλολάτρη") ως "εθνικούς ήρωες" και την οικογένεια του χρηματοδότη ως κτήτωρες(?).

Ο Στεφάν ο οποίος υποδέχτηκε στο γραφείο του τον χρηματοδότη με τις παχυλές δωρεές, έχει αναρτημένη και την παράνομη και απαγορευμένη σημαία μετά από διεθνή ψηφίσματα των Σκοπίων με την αυθεντική απεικόνιση του Άστρου των Μακεδόνων και φυσικά τελικά μόνο παπάς δεν είναι. Μάλλον ένας φιλόδοξος γέρος που κατάπιε ανιστόρητο αλυτρωτισμό και προσπαθεί να βρει διέξοδο στη κεντρική πολιτική σκηνή.

Σκεφτείτε τώρα να υπήρχαν αντιδράσεις σε επίσημο επίπεδο από την Ελλάδα.
Φορείς της Ελληνικής Θρησκείας που δικαίως θα 
μπορούσαμε να του είχαμε αποστείλλει τις διαμαρτυρίες μας που σκυλεύουν έτσι έναν Εθνικό Πρόγονό μας που καμία μα καμία σχέση δεν είχε με το εξ ανατολών δόγμα των χστιανών, και καμία με τους Σλάβους εξίσου βέβαιο.
Ή ακόμη καλύτερα να υπήρχε από την Ελληνική Πολιτεία (λέμε τώρα)+( που τελικά καθόλου χαζή δεν είναι και ξέρει πολύ καλά για το ποιος είναι ο Στεφάν, και φυσικά δεν πάτησε τη μπανανόφλουδα).
                                                                                                                           επάνω:  Η απεικόνιση της οικογένειας χρηματοδοτών         κάτω:Ο Στεφάν, ο χρηματοδότης και η παράνομη σημαία..

Να λοιπόν πως κατασκευάζεται μία είδηση και τί ωραία που μπορεί να παίξει κάποιος με τους ανθρώπους.
Η σιωπή των εν Ελλάδι  παπάδων και της Πολιτείας δεν ήταν τυχαία. Αλλά και η κουτσουρεμένη είδηση της εφημερίδας μάλλον δεν ήταν.
Τα πάθη εγείρονται από λάθη. Και τα λάθη εγείρουν πάθη.
Αυτό το ξέρουν πολλοί καλά οι ιθύνοντες των ΜΜΕ.
Από τη μοναξιά της, η μη αναγνωρισμένης  εκκλησία των Σκοπιανών θα μπορούσε με τη δική μας συνδρομή να αποκτήσει πρόσωπο και δικαίωμα λόγου και μαζί της για άλλη μία φορά η κυβέρνηση των Σκοπιανών που θα άρχιζαν πάλι τις γνωστές κωλοτούμπες για τα "δικαιώματά τους που παραβιάζει η Ελλάδα" κλπες αρλούμπες.
Για άλλη μία φορά αποδείχτηκε ότι τα ΜΜΕ για πλάκα σε τυλίγουν σε μία κόλλα χαρτί και σε βάζουν να χορεύεις στους ρυθμούς τους.
Το γιατί τελικά μεταδώσαν έτσι την είδηση αυτοί ξέρουν.


Τελικά συμπεράσματα από όλα αυτά?
α) Οι Σκοπιανοί ζουν τη μαρτυρική ονείρωξη μιας Ιστορίας που δεν έχουν αλλά θα ήθελαν πολύ.
β) Οι χστιανικές ηγεσίες δεν θα δίσταζαν να ανακηρύξουν άγιο  τους οποιονδήποτε, αρκεί να τους χάριζε κύρος και πολιτική εξουσία .
(ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κυριολεκτκά)
γ) Οι «από πάνω» θα παίζουν τραμπάλα το κοινό περί δικαίου αίσθημα των Πολιτών πάντα.
δ) Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Ψάξτε και εσείς αν όσα έγραψα είναι όντως αλήθεια.
Αν είναι ας φροντίσετε να το μάθουν και άλλοι ώστε την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί όταν τα ΜΜΕ ζητάνε μαριονέτες.
ε) Με αυτά και με αυτά, τελικά κάναμε και φροντιστήριο για τις πολιτικό-ορθόδοξο σχέσεις των εκκλησιών στα Βαλκάνια κάτι που μας θύμισε εποχές βυζαντινής "αγάπης" και ίντριγκας μεταξύ πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας.Τίποτε δεν άλλαξε από τότε..
ζ) Η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι η πρώτη φορά που «απασχολεί» τους χστιανούς και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουν τι να τον κάνουν.
Εθνικός, Έλληνας, Στρατηγός. Η ασέλγεια πάνω στη μορφή του θα συνεχίζεται όσο οι Έλληνες δεν αποφασίζουμε να τον αποδώσουμε στη πραγματική του διάσταση.
Ασχέτως αν κάποιος διαφωνεί με την διαδρομή και τις επιλογές του, δεν παύει να είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε τη μορφή του κόσμου και έως σήμερα εμπνέει ανθρώπους σε κάθε επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι αγιογραφίες σαν τη παρακάτω σκοπό έχουν να μειώσουν την αξία ενός  Έλληνα Αυτοκράτορα και να υμνήσουν τη ματαιοδοξία της ερήμου εξ ανατολών
 
                Περί ματαιότητος της ζωής ο ύμνος πάνω από τη σωρό υποτίθεται του Αυτοκράτορος Αλέξανδρου..
    Saint Sisoes and the Bones of Alexander. Fresco: Meteora (Greece), Varlaam Monastery

.
Σε ποιον ανήκει πραγματικά ο Αλέξανδρος-πέρα από το Θρύλο και την Αίγλη της Δόξας- θα το αποφασίσουν αυτοί που θα τον διεκδικήσουν με τα πιο ειλικρινή συναισθήματα και τα ορθότερα Ιστορικά επιχειρήματα.
Κάτι που αποτελεί δηλαδή..
..Ευθύνη όλων μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: